Podcast, een nieuwe verslaving?

Ik kijk gigantisch veel series en ook redelijk wat films. Ik kan met gemak een paar uur (lees 6 a 8 uur) achter elkaar een hele seizoen van een serie kijken, zeker als deze serie mij grijpt. Series en films vragen alleen van je dat je niet duizend andere dingen kan doen, zoals naar buiten gaan, rijden, koken of afwassen.

Ruimte

Een podcast geeft je wél die ruimte. Je zet je koptelefoon op en je luistert. Tijdens een wandeling in het bos, tijdens het afwassen of schoonmaken, tijdens het koken of tijdens de was opvouwen. Of zonder koptelefoon met een draagbare speaker onder de douche of tijdens het rijden. Ik ben fan, uh, verslaafd dus.

Zo reed ik vorige week naar huis vanuit Groningen met de podcast Caliphate van The New York Times. Ik zit meerdere malen met mijn hand voor mijn mond of gewoon met open mond te luisteren. Wát een verhaal. Wat is oorlog toch verschrikkelijk en wat is dit toch allemaal uit de hand gelopen…

The war on terror has cost the U.S. billions and has been fought for nearly 20 years. Times reporter Rukmini Callimachi asks the question “Who are we really fighting?”

Rukmini geeft een heel mooi beeld van de ‘war on terror’. Dit is zo’n verhaal dat onder mijn huid gaat zitten, waar je je ongemakkelijk bij voelt, maar ondertussen ga je wel meevoelen met alle partijen. Zo mooi, zo oneerlijk, kippenvel, continu.

Dit zijn de verhalen waardoor ik denk: was ik maar oorlogsjournalistiek gaan doen. Kon ik maar zulke mooie verhalen en interviews doen. Kon ik maar echt verschil maken in de journalistiek. Ironisch wel, dat ik afgestudeerd journalist ben, maar ik ben nooit in de journalistiek gaan werken. Misschien moet ik daar toch nog iets mee gaan doen, ooit. Mooie verhalen schrijven, interviews doen.

Podcast verslaafd

Nog zo’n voorbeeld van fantastische journalistiek is Dr Death van Wondery. Een verhaal waar je u tegen zegt, op een prachtige en fantastische meeslepende manier verteld. Zoals jullie al wel merken, heb ik weer een nieuwe obsessie of verslaving gevonden. And I like it. Elk moment dat ik kan, zet ik nu een podcast op, maar ik kijk natuurlijk ook nog steeds graag series.

Ik gebruik nu de app Podcast Addict en mijn lijstje is al aardig groot, maar ik wil meer, zoals een goede verslaafde betaamd. Geef me meer mooie, goede en/of leuke podcasts, laat ze achter in de comments!

 

2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.